S-MAX
W Hasborg wiemy, że precyzyjne dozowanie ciasta jest ważnym elementem produkcji wysokiej jakości ciastek. Nasi konstruktorzy opracowali nowy system do produkcji ciastek nadziewanych, w którym połączyliśmy optymalną prędkość z

Zapytaj o produkt

infolinia : +48 17 226 11 16
- opis maszyny

Hasborg jest nowoczesnym przedsiębiorstwem, którego specjalnością jest projektowanie i konstruowanie najwyższej klasy maszyn do użytku piekarniczo-cukierniczego. Firma działa w branży od wielu lat i należy do ścisłego grona światowych liderów. W procesach produkcyjnych wykorzystywane są najtrwalsze materiały oraz podzespoły pochodzące od najlepszych producentów. Dzięki wysokiej jakości urządzeniom Hasborg można prowadzić produkcję wielu rodzajów ciastek, m.in. pierników, muffin, ekler, kokosanek, ciastek nadziewanych, zdobionych i w kilku kolorach. W ofercie producenta dostępne są zarówno maszyny do indywidualnego zastosowania, jak i automaty dedykowane użytkowi w profesjonalnych halach, w których wykorzystywane są piece tunelowe.

Jedną z maszyn przeznaczoną do dużej piekarni lub cukierni jest innowacyjny S-Max. To wysokiej klasy urządzenie przeznaczone do wytwarzania ciastek nadziewanych. Znajdujące się w nim systemy łączące uniwersalność i precyzję dostosowane są do pracy z ciastem twardym, odznaczającym się zwartą konsystencją. W S-Max wykorzystano połączenie dwóch innowacyjnych modułów do podawania ciasta - wałków o większej średnicy oraz systemu niezależnych ślimaków sterowanych przy pomocy panelu PLC. To rozwiązanie zapewnia uzyskanie odpowiedniej wagi ciasta na powierzchni roboczej urządzenia. Co więcej, w wyposażeniu S-Max zastosowano gilotynę i migawkę.

Konstrukcja maszyny powstała z wysokiej jakości stali nierdzewnej. W niej znajduje się potrójna głowica będąca jedną bryłą, dzięki czemu ciasto transportowane do końcówek nie ma styczności z powierzchniami płaskimi i znajduje się w specjalnym stożku. Wałki posiadają regulację obrotu i spiralne nacięcia. Nadano im średnicę ø125 cm, dzięki czemu ciasto się nie zaciąga. Wspomniane wałki umieszczone są w łożyskach ze stali nierdzewnej. Dzięki temu ciasto nie nagrzewa się i zapewnia najwyższą jakość produktu finalnego. Zaletą S-Max jest zastosowanie w nim dwukolumnowego systemu podnoszenia głowicy. Opiera się on na mimośrodach i nie wymaga smarowania. Pracuje wyjątkowo lekko i jest przy tym wysoce bezawaryjny. Za sprawą stołu o regulowanej wysokości powstaną ciasteczka różnej wielkości. S-Max posiada cyfrowy panel z menu w wielu językach. Urządzenie umożliwia zapisywanie receptur w pamięci zewnętrznej.