Automatyczna temperówka przepływowa HTM 25
Automatyczna temperówka przepływowa  HTM 25  to  urządzenie  przeznaczone  do  realizacji kontrolowanego procesu podgrzewania i schładzania czekolady w ściśle określonych zakresach temperatur, dzięki 

Zapytaj o produkt

infolinia : +48 17 226 11 16
- opis maszyny

Harborg jest jednym z najbardziej znanych światowych producentów wysokiej jakości urządzeń do formowania, dekorowania i wypieku ciastek. Maszyny tej marki stosowane są przez klientów na całym świecie. Wymienione urządzenia pozwalają na prowadzenie ciągłej produkcji wielu rodzajów ciastek, np. pierników, biszkoptów, muffin, ciasteczek nadziewanych, dekorowanych oraz wielokolorowych. Produkty powstające dzięki zastosowaniu automatów Hasborg są smaczne, estetyczne i powtarzalne. Dzięki temu możesz prowadzić hurtową produkcję jednego rodzaju produktu lub zróżnicować ofertę i tworzyć wyroby wielu gatunków.

Produktem, który powinien znaleźć się w każdym zakładzie pracującym z czekoladą jest automatyczna temperówka przepływowa HTM 25. Urządzenie służy do podgrzewania i schładzania czekolady w sposób kontrolowany i w zakresie ustalonych wartości temperatur. Umożliwia to krystalizację masła kakaowego znajdującego się w czekoladzie, przez co czekolada zyskuje odpowiednią twardość, trwałość i połysk. Maszyna może znaleźć zastosowanie przy wypełnianiu gotowych form, uzupełniania zbiorników różnych maszyn dozujących czy oblewania ciasteczek.

Temperówka zapewnia utrzymanie stałych parametrów krystalizacji, bez jakiekolwiek ograniczenia czasowego. Czekolada znajdująca się w urządzeniu krąży w zamkniętym obiegu i tam zostaje rozkrystalizowana, a następnie powtórnie temperowana. Czekolada nawet po wielu godzinach jest produktem wysokiej jakości, gwarantującym tym samym wysoki gatunek wyrobów finalnych.

Temperówka HTM 25 może działać nieprzerwanie i bezawaryjnie. Czas potrzebny do roztopienia 25 kilogramów kuwertury to mniej więcej 5 godzin. Biorąc pod uwagę fakt, że niektóre rodzaje kuwertury wymagają wyższej temperatury, aby się roztopić, w urządzeniu zastosowano moduł podnoszenia temperatury oraz funkcję mieszadła. Urządzenie daje możliwość uzupełniania kuwertury w trakcie pracy bez konieczności robienia przerw w produkcji.

W temperówce zamontowano podwójnie zabezpieczone grzałki, które mogą być automatycznie odłączane. Odłączenie zależy przede wszystkim od poziomu kuwertury znajdującej się w zbiorniku. Dzięki temu możliwe jest zastosowanie mniejszej ilości energii przy jednoczesnym utrzymaniu właściwego poziomu produkcji. Dodatkowo, w maszynie zastosowano funkcję podgrzewanego stołu wibracyjnego. Na jego rancie znajduje się element służący do usuwania nadmiaru czekolady, tzw. skrobak. Dzięki stołowi możliwe jest utrzymanie czekolady w stanie płynnym oraz skierowanie, jeśli zajdzie taka potrzeba, do powtórnego temperowania w zbiorniku.

Temperówka HTM 25 od Hasborg jest niewielkiego rozmiaru maszyną, wyposażoną w łatwy w czyszczeniu panel sterowania umieszczony w specjalnej wnęce. Urządzenie ma stosunkowo niewielką wagę i osadzone jest na stabilnych kółkach, co umożliwia jego sprawne przemieszczanie. Maszyna zapewnia możliwość zapisywania receptur i posiada wszelkie niezbędne certyfikaty bezpieczeństwa.